black-bean-close-up-cooked-1640774

Zapraszamy do Glinika

Centrum Rekreacyjno Lecznicze GLINIK już od lat szczyci się wyśmienitą kuchnią. Nasza stołówka codziennie podaje pyszne domowe jedzenie. Wszystkie potrawy szykujemy na bieżąco, nie odgrzewamy mrożonek czy gotowych dań. Produkty zamawiamy tylko od dobrze nam znanych dostawców.

Odpowiednio dobrana dieta jest gwarancją dobrego funkcjonowania organizmu. Dla naszych Gości proponujemy kilka rodzajów diet:

  • Dieta ogólna:
    skierowana jest do ludzi zdrowych. W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i potrawy, a także dowolność techniki sporządzania potraw.

  • Dieta lekkostrawna
    jest modyfikacją diety tradycyjnej. Ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych, wyeliminowanie głównie smażonych i tłustych dań. Niezwykle istotną rolę odgrywa tutaj regularne spożywanie posiłków, o małej objętości, aby nie obciążać układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, zalecaną w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach, a także dla ludzi starszych czy borykających się z nadwagą. Spożywanie posiłków lekkostrawnych ma za zadanie w mniejszym stopniu obciążać przewód pokarmowy.

  • Dieta lekkostrawna cukrzycowa/ insulinozależna (za dopłatą)
    dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, która idzie w parze z dietą cukrzycową, ze względu na choroby współistniejące pacjentów.
    Dieta cukrzycowa to dieta obniżająca poziom cukru we krwi, obok leków stanowi podstawę leczenia diabetycznego, pomaga zachować optymalny poziom cukru we krwi.

  • Dieta bezglutenowa (za dopłatą)
    jest dostosowana dla każdego indywidualnie. Jest uzależniona od płci, wieku, trybu życia oraz schorzeń. Dieta bezglutenowa jest wskazana głównie dla  osób chorych na celiakię, bądź z alergią na gluten.

  • Dieta wegetariańska (za dopłatą)
    polega na świadomym zrezygnowaniu ze spożywania mięsa. Musi być ona zbilansowana, bogata w warzywa i owoce oraz dostarczać duże ilości błonnika. W ten sposób przyspiesza pracę jelit, usprawnia przemianę materii oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Warzywa i owoce obniżają również poziom złego cholesterolu, co redukuje możliwość wystąpienia zawału serca.